Икона Пресвета Богородица „Търсене на погиващите“. История и акатист

Пресвета Богородица „Търсене на погиващите“

Празнува се на 5 февруари

•     Произход: Мала Азия, гр. Адана (VII в.) В Русия тази икона се явила през XVII в. в с. Бор, Калужка губерния.

•     Особена дарба: обръща и най-големи грешници в покаяние; помага в безнадеждни от гледна точка на човешката логика случаи (напр. при смъртоносни болести, смъртни присъди, доживотен затвор и пр.)

•     История

Явяването на чудотворната икона в средата на XVI век в Таруска околия на Калужка губерния, в община Бор, село Вязовка, където живеел селянинът Федот Алексевич Обухов, станало следното:

Една зима в лют студ, в нощта срещу Кръщение Господне, Обухов бил застигнат по пътя от страшна виелица. Конят се отклонил от пътя. Селянинът, като се изтощил от студа и от напразното блуждаене в ледения мрак, легнал в шейната и започнал да заспива, чувствайки, че замръзва окончателно.

И в този предсмъртен миг пред духовния взор на Обухов се появила иконата „Търсеща загиналите“ – бил я виждал веднъж в църквата „Св. Георги“ в град Болхов, Орловска губерния. Като събрал всичките си отслабващи сили и воля, нещастникът викнал към Пречистата с молитва за спасение.

Владичицата чула призива на загиващия – и станало едно от безбройните Ѝ чудеса. Един селянин, който живеел в съседното село, посред нощ и сред снежните навявания на виелицата, неочаквано чул току под прозореца си незнайно чий глас:

– Приберете го!

Като излязъл на стълбите пред външната врата, селянинът видял наблизо впрегната шейна, а в нея – едва живия Обухов. Веднага го внесли вкъщи, разтрили го и го затоплили.

Щом се оправил, Федот Алексеевич поръчал да нарисуват копие на болховската икона и по своя инициатива благоговейно го пренесъл в енорийския храм на село Бор. Скоро от тази икона последвали нови чудеса. Стотици хора, които загивали физически и духовно, но били намирани и изцелени от Пречистата, внасяли в него своята лепта. Със скромните копейки на благодарните богомолци на мястото на предишната дървена църквица бил издигнат каменен храм.

Пред иконата на Божията Майка „Търсене на погиващите“ коленопреклонно падат тези, които жадуват да се избавят от пороците, да променят обичайното течение на греховния си живот, които страдат в болести и скърби.

Пред нея майки се молят за безследно изчезналите си деца, годеници се молят за благополучие на предстоящия брак, затворници се каят за прегрешенията си пред Бога и пред хората.

• Молитва

Потърси ни, загиващите, Пресвета Дево, защото не ни наказваш поради греховете ни, а ни милваш по човеколюбието Си. Избави ни от ада, от болка и нужда и ни спаси.

О, Пресвета Владичице и Богородице, По-висша от херувимите и По-почитана от серафимите, Богоизбрана Отроковице, Търсеща загиналите и Радост на всички скърбящи! Дай утешение и на нас, които живеем в гибел и скръб. Защото освен Теб нямаме друго прибежище и помощ. Ти единствена си Ходатайка на нашата радост и като Божия Майка и Майка на милосърдието, като стоиш пред Престола на Пресветата Троица, можеш да ни

помогнеш, защото никой, който прибягва към Теб, не си отива посрамен. Затова чуй и нас, които сега, в ден на гибел и печал, падаме коленопреклонно пред Твоята икона и Те молим със сълзи: Избави ни от налегналите ни скърби и беди в този временен живот, нека не бъдем лишени от Твоето всесилно ходатайство и от вечната безкрайна радост в царството на Твоя Син и нашия Бог. Амин.

Акатист пред иконата на пресвета Богородица

„Търсене на погиващите“

Кондак 1

На върховната Военачалница, Царицата на небето и земята, дарила ни пречудната икона „Търсеща”, принасяме хвала: Милосърдна майко, не отхърляй нашата молитва, но я приеми благосклонно и ни удостой с такива думи да те славим:

Радвай се, Благодатна Богородице Дево, майко Всеблага, търсеща погиващите!

Икос 1

Глас на ангел предвести на праведната Анна: Ще заченеш и ще родиш дъщеря, преблагословената Мария, заради която ще те облажават всички земни родове, защото чрез нея ще дойде спасение за целия свят. А ние, свидетели на тази милост, към Богородица да викнем:

Радвай се, пренепорочна Дево, Майко на Божия Син!

Радвай се, защото си родила Спасителя на нашите души; радвай се, вместилище на Невместимия!

Радвай се, благоволение на Вишния към смъртните и дръзновение на смъртните пред Бога!

Радвай се, по-честна от херувимите и несравнимо по-славна от серафимите!

Радвай се, защото чрез тебе бяха потъпкани адът и смъртта и ни бе даруван вечен живот!

Радвай се, Благодатна Богородице Дево, майко Всеблага, търсеща погиващите!

Кондак 2

Твоите праведни родители Йоаким и Анна, като видяха, че ти, Пречиста, си благословен плод, прославиха Бога и дадоха обет пред дверите на Неговия храм да Му те посветят, пеейки: Алилуя!

Икос 2

Израснала в Светая Светих, ти достигна съ­вър­шенство на ра­зума­. Майко Божия, не преставай да умъдряваш и просвещаваш със зарите на богопознанието всички верни, викащи към тебе:

Радвай се, ти, която ни водиш към разбиране на божественото и прелъстените обръщаш в светлината на истината!

Радвай се, която вселяваш в душите на хората страх от Бога и ги учиш на благоговение пред светостта!

Радвай се, която вдъхваш ревност за спасение и влагаш в сърцата почит към Божия храм, като ни внушаваш да намираме радост в него и възбуждаш жажда към общение със светите тайни!

Радвай се, Поборнице за целомъдрие и чистота, която разпалваш у нас вяра и любов към Бога!

Радвай се, Благодатна Богородице Дево, майко Всеблага, търсеща погиващите!

Кондак 3

Си­лата на Всевиш­ния те осени, Пресвета, когато архангел Гавриил ти съобщи, че чрез тебе безсеменно ще се роди Божият Син, Спасителят на света. А ти, Господнята рабиня, прие със смирение благата вест, извиквайки към Бога: Алилуя!

Икос 3

Непразна с Христа Жизнеподателя в своята чиста утроба, ти, Благословена,  се затече при праведната Елисавета, твоя сродница, и двете майки радостно се поздравихте в Бога, нашия Спасител. Затуй към теб, източниче на свята радост, викаме:

Радвай се, която облекчаваш нелекото ни житие, прогонвайки лютите беди и напасти!

Радвай се, която ни спасяваш от душевни скърби и униние, като ни наставляваш да приемаме пращаните ни за добро изпитания от Бога!

Радвай се,  която в самите страдания ни подаваш утеха!

Радвай се, чрез която се изпълняват нашите добри желания, а злите ни намерения се осуетяват!

Радвай се, която сгряваш с огъня на твоята майчина любов душите на верните и ги озаряваш с благодатта на Светия Дух!

Радвай се, майко милосърдна на всички скръбни и угнетени!

Радвай се, Благодатна Богородице Дево, майко Всеблага, търсеща погиващите!

Кондак 4

Буря от недоумение бушува в моя ум как бих могъл с недостойни устни теб, пресвета Дево, да възхваля за голямата ти помощ към нас. Затуй, в прослава на твоите неизброими милости, към Бога Самодържеца смиреномъдро викам: Алилуя!

Икос 4

Като чуха ангелския хор, възпяващ раждането на Христа, витлеемските пастири се затекоха към пещерата и там намериха Богородица с Предвечния Младенец на ръце. Нека с тях и ние, развеселени в духа, към теб, всеобща майко, да извикаме:

Радвай се Ти, която храниш младенците и вразумяваш юношите!

Радвай се, която в зрелост даваш мъдрост и прославяш добрите дела!

Радвай се, сладка утехо на благоговейните старци, подателко им на спокоен и мирен живот!

Радвай се, тихо прибежище на боголюбивите вдовици!

Радвай се, устроение на честните бракове!

Радвай се, благословение за богочестивите семейства!

Радвай се, похвало и величание на девството!

Радвай се, Благодатна Богородице Дево, майко Всеблага, търсеща погиващите!

Кондак 5

Съща боготечна звезда си, Царице небесна, за всички, които прибягват под твоето всемогъщо покровителство и непрестанно в сърдечно умиление викат към Бога: Алилуя!

Икос 5

Когато те ви­дя, че влизаш с Младенеца Иисуса в храма на Господа да Го представиш, праведният Симеон предрече „на теб самата меч душата ще прониже”, прозрял бъдните ти майчини страдания заради Твоя Божествен Син. Затуй към тебе викаме:

Радвай се, ободрение на Божиите раби в скръб!

Радвай се, защито на стоящите за правда!

Радвай се, която услаждаш понасяните мъки с предвкусване на небесното блаженство!

Радвай се, която смекчаваш злобата в сърцата на враждебните противници!

Радвай се, която разоряваш кроежите и коварството на лукавите!

Радвай се, която ни предпазваш от разбойници на пътя!

Радвай се, Благодатна Богородице Дево, майко Всеблага, търсеща погиващите!

Кондак 6

Целият сонм спасени от всякакви страдания, болести и скърби и от бремето на греховете проповядва благодатната ти помощ, за теб въздавайки хвала на Бога: Алилуя!

Икос 6

Божествена светлина осия Египет и идолите му се провалиха, когато ти, Пречиста, с Богомладенеца Иисус намери там убежище от Иродовата погуба. И сега, озарявайки със светлината на богопознанието умовете на всички, бягащи от гибелта на суетния свят, проваляш кумирите на загнездилите се в душите им губителни страсти. Затуй те славословим с такива думи:

Радвай се, утвърждение на колебливите във вярата!

Радвай се, смирение на гордите със своя ум!

Радвай се, обуздание на озлобените и несдържаните в гняв!

Радвай се, умиротворение на роптаещите срещу Божия промисъл заради житейските несгоди!

Радвай се, която наставляваш заблудилите се в пътя на спасението!

Радвай се, посрамо за врачове и суеверни!

Радвай се, изобличение за развратени и безчестни!

Радвай се, унищожителко на душевредните учения, която ни помагаш да познаем истината, като разсейваш мрака на всяка лъжа, сквернословие и хула!

Радвай се, Благодатна Богородице Дево, майко Всеблага, търсеща погиващите!

Кондак 7

Като не искаше и за миг да се отделиш от Родилия се чрез теб Спасител на света, богоблажена,  ти бе неотлъчно с Него в Назарет, хранейки и възпитавайки Го като човек, а в сърцето си пеейки Му като на Бог: Алилуя!

Икос 7

Майчината си любов към твоя Син показа, когато нa дванадесет години, безпокойна, че се е изгубил, търсеше Го в Йерусалим на Пасха. И ние, познали тази твоя майчина грижовност, с умиление към тебе викаме:

Радвай се ти, която въздигаш обидените и унизените и с чест венчаеш презираните и отхвърляните от света!

Радвай се, която обличаш голите и босите и храниш сиромасите и разорените!

Радвай се, която не оставяш странниците, бездомните, вдовиците и сиротите!

Радвай се, която благополучно връщаш вкъщи пътешественика и направляваш заблудилия се към дома!

Радвай се, която даваш разум на неразумните чеда!

Радвай се, която не лишаваш от своята помощ простите по ум и сърце!

Радвай се, насладо на всички, що се уповават на Божията воля!

Радвай се, Благодатна Богородице Дево, майко Всеблага, търсеща погиващите!

Кондак 8

Необикновена и пречудна е твоята грижа за християните в многометежните и трудни пътища на техния живот. Затова  всички, получили в твое лице такава милосърдна и доброжелателна помощница и благодетелка, велегласно пеят на Бога: Алилуя!

Икос 8

Неотклонно си била с Христа, докато Той служи на човешкия род, както повествува божественият Лука: ”Дойдоха някои при Иисуса, казвайки Му: Твоята майка и Твоите братя стоят вън и искат да Те видят.” По същия начин, всеблага майко, неотстъпно пребъдваш и с всички, които се трудят за слава Божия и те възхваляват така:

Радвай се ти, която напътстваш властителите към тържеството на доброто!

Радвай се, която наставляваш светиите в правилата на вярата и благочестието!

Радвай се, която влагаш у пастирите ревност за спасяване душите на техните духовни чеда!

Радвай се, разуме съвършен на учителите и преуспяване в науките на учениците!

Радвай се ти, която подкрепяш монаси и монахини в борбата с набезите на света и плътта!

Радвай се, чисто огледало на правдата!

Радвай се, изкусно изцеление на неизцелените целители!

Радвай се, съработнице и блага помощнице на трудещите се!

Радвай се, покою и надежден пристане на обуреваемите!

Радвай се, Благодатна Богородице Дево, майко Всеблага, търсеща погиващите!

Кондак 9

Във всяка възраст верните получават твоето попечителство, всемилостива майко. Ти винаги даваш на тези, които прибягват към тебе, душеполезни дарове, доставяш потребното в живота и усърдно се застъпваш за нас, немощните и грешните, пред престола на Господа на славата, Комуто пеем: Алилуя!

Икос 9

Многословните витии не могат да изразят майчината ти скръб при кръста на твоя Син, докато гледаше как в неописуеми мъки страда за всички човеци. Затуй, ти, която си била всячески изпитана, помогни и на нас да понесем дори най-тежките скърби и лишения, като викаме към тебе:

Радвай се, око за слепите и ухо за глухите!

Радвай се, нога за хромите и здраве за недъгавите!

Радвай се, изцеление на телесно разслаблените и освобождение на бесноватите!

Радвай се, просвещение на умопомрачените!

Радвай се, която приемаш неизлечимо болните в своите всемогъщи ръце!

Радвай се, която не отхърляш молбата на отчаяните грешници, но ги изтръгваш от пагубното им безволие!

Радвай се, Благодатна Богородице Дево, майко Всеблага, търсеща погиващите!

Кондак 10

За да спаси света, от висотата на кръста Господ дарува на човечеството пресветата и премилосърдна Своя майка, като повери пренепорочната на любимия си ученик с думите: „Жено, ето син ти” и „Ето майка ти”. Затова с благодарност викаме към всеблагия Бог: Алилуя!

Икос 10

Непоклатима наша крепост си, Преблагословена, по завета на Господа, даруваща ни благоденствието, мира, веселието и радостта, които прие от възкръсналия Спасител Христос, чувайки от Него приветствения глас:

Радвай се ти, която облажават всички родове!

Радвай се, която укротяваш всяка омраза, злоба и вражда!

Радвай се, която вселяваш мира на  Светия Дух в сърцата на верните!

Радвай се, която изтребваш клеветата, ревността и злопаметството!

Радвай се, която умилостивяваш хората с братолюбие!

Радвай се, която пазиш от глад, студ, трус, потоп, огън и меч!

Радвай се, която даваш на верните насъщния хляб!

Радвай се, която прекратяваш смъртоносната язва.

Радвай се, която удържаш справедливия Божи гняв и даваш успех в праведните дела!

Радвай се, която утешаваш родителите чрез благонравието на децата!

Радвай се, промишление във всички жизнени пътища на християните!

Радвай се, Благодатна Богородице Дево, майко Всеблага, търсеща погиващите!

Кондак 11

Богоневесто, не пренебрегвай нашето смирено хваление, което ти принасяме от пълнотата на любовта и усърдието си. Не се отвръщай от нас, грешните и недостойните, но помогни ни да се очистим от всяка сквернота на плътта и духа, та да можем достойно и праведно да пеем на Бога: Алилуя!

Икос 11

Богородителнице, като пътеводна светлина се яви на апостолите след Възнесението на твоя Син на небесата. От тази светлина, всевъзпявана, не лишавай и всички останали до днес, които искат да се спасят и да достигнат до разбиране на истината. Чрез твоето свето водителство избави и нас, които във връхлитащите ни житейски бури пак от сърце ти въздаваме такава похвала:

Радвай се ти, която изпепеляваш нечистите помисли и прогонваш изкушаващите ни съблазни!

Радвай се, която подбуждаш към покаяние и изправление на нашия живот!

Радвай се, която умиваш със сълзите на съкрушението си множеството наши беззакония!

Радвай се, която ни укрепваш в духовното будуване!

Радвай се, която учиш верните на трезвост и молитва, като подготвяш по този начин духа им за небесното блаженство!

Радвай се, явно утвърждение на подвижническото благочестие!

Радвай се, Благодатна Богородице Дево, майко Всеблага, търсеща погиващите!

Кондак 12

Измолвай свише, Майко, благодат за нас от твоя Син и Бог! Простри ръка за помощ – да не погинем в грехове и люти обстоятелства, с които ни притискат видими и невидими врагове. Умиротвори нашите сърца, изпълнени със злоба и вражда, та намерили у теб утеха, да викнем радостно към Бога: Алилуя!

Икос 12

Възпявайки честнóто твое успение, прославяме твоя свети покров, разпрострян над целия свят, и най-вече над християнския род, който те хвали така:

Радвай се ти, която ни подготвяш за изхода от тоз живот с покаяние, като ни очистваш от нашите грехове посредством болести!

Радвай се, която предпазваш верните от неочаквана смърт!

Радвай се, която удостояваш достойните с последно напътствие, отдалечавайки от тях страха от смъртта!

Радвай се, която изпращаш на търпящите предсмъртни мъки бързо освобождение на душата от тялото!

Радвай се, която даряваш мирна кончина на нашия живот!

Радвай се, която избавяш от страшните митарства!

Радвай се, която не ни лишаваш от християнско погребение!

Радвай се, която се застъпваш пред Господа, своя Син, за нас и не ни оставяш и в живота, и в смъртта!

Радвай се, радосте наша, която ни отваряш райските двери!

Радвай се, Благодатна Богородице Дево, майко Всеблага, търсеща погиващите.

Кондак 13

О, Владичице на целия свят! Приеми това наше малко благодарение, което ти принасяме от все сърце, и не допускай никога да охладнява чувството ни на признателност, но дай ни разум винаги да помним твоите неизброими милости и със сълзи на умиление да викаме към Бога заради тебе: Алилуя!

Този кондак се чете три пъти, след което се произнасят първи икос „Света Анна чу глас на ангел…” и първия кондак „На върховната военачалница…”

Мо­лит­ва пър­ва

О, пресвета и преблагословена Дево, Владичице Богородице! Погледни милостиво на нас, които стоим пред твоята света икона и с умиление ти се молим. Издигни ни от бездната на греха, просвети нашия помрачен от страсти ум и изцели язвите на нашите души и тела. Нямаме друга помощ, нямаме друга надежда освен тебе, Владичице. Ти знаеш всички наши немощи и прегрешения. Към тебе прибягваме и към тебе викаме: не ни лишавай от твоята небесна подкрепа, но винаги ни защитавай и по твоето неизречимо милосърдие и щедрост спаси и помилуй нас, погиващите. Дарувай ни изправление на нашия греховен живот и ни избави от скърби и беди, от болести и внезапна смърт, от вечните мъки на ада. Защото ти, Царице и Владичице, си бърза помощница и застъпница за всички, които прибягват към тебе, сигурно прибежище на каещите се грешници. И така, дай ни, преблага и пренепорочна Дево, християнска кончина на нашия живот в мир и без посрама, и ни удостой чрез твоето ходатайство да се вселим в небесните обители, където с незамлъкващ глас празнуващите радостно възславят пресветата Троица – Отца и Сина и Светия Дух сега и всякога и във вечни векове. Амин!

Мо­лит­ва вто­ра

Усърдна застъпнице за всички люде, благоутробна майко на нашия Господ, към тебе прибягвам аз, окаяният и от всички най-грешен човек. Приеми плача на моето моление, чуй моите вопли и стенания, защото беззаконията ми превишиха главата ми, и аз като кораб в открито море потъвам в бездната на моите грехове. Но ти, всеблага и милосърдна Владичице, не ме презирай отчаяния и погиващ в грехове. Помилвай ме, каещия се за злите си дела и обърни в правия път моята клета заблудена душа. На тебе, Владичице, моя Богородице, възлагам цялото си упование. Ти, Майко Божия, съхрани и запази ме под твоя покров сега и всякога и във вечни векове. Амин.

Мо­лит­ва тре­та

О, Пре­све­та Дево Бо­го­роди­це, милостива майко на всички християни, и най-вече на скърбящите, гонените и окованите от всякакви недъзи! Аз, клетникът, негоден по душа и тяло, стоя пред светата ти икона, облян в сълзи, и с умиление прося твоята благодатна грижа. Нищо добро и достойно няма в мене – цял съм обзет от немощ, мерзост и развала: нозете ми са мудни – лишени от бързане да върша свети и богоугодни дела; ръцете ми са гнусни – омърсени от множеството сторени беззакония; очите ми са слепи – замъглени от опетнеността на моята съвест, неспособни да видят благолепието на твоята красота; лицето ми е потъмняло, белязано с печата на безбройните ми пороци и грехопадения. Няма в мене нито спасителна вяра, нито утешителна надежда, нито блага любов. Аз съм като нечист съсъд, изпълнен с всякаква смрад: гордост, себелюбие, високоумие, тщеславие, гняв, раздразнителност, злоба, злопаметство, недоброжелателство, завист, ревност, осъждане, ропот, злословие, празнодумство, лукавство, лъст, измама, невъздържаност от душевни и телесни страсти, похоти, всевъзможни плътоугодия, сласти и други безчислени недъзи. Пълна духовна нищета и всякакви телесни болести и напасти ме държат. Люшкана от ветрове тръстика – това е животът ми, изпълнен с недостойнство, страх и многобройни опасности. По думите на светия апостол, беди отвсякъде ме налитат: беди от духовете на поднебесната злоба; беди от зверове, скотове и земни гадини; беди от световните стихии: мълнии, огън, вода, тлетворен въздух, студ, глад; беди от различни порàзи и язви на моето тяло; беди на път и у дома; беди деня и нощя. Кой ще ме избави от враговете ми, кой ще ме напъти към добри дела; кой ще ме изцели от моите недъзи, кой ще ме утеши и успокои, вразуми, настави, спаси и помилва, ако не ти, пресвета Майко, застъпнице и покровителко всеблага! Събери моя разсеян ум, очисти помислите ми от всяка гнусота; разведри отровените ми със зло чувства; укрепи безсилната ми за каквото и да е добро воля и ме избави от пагубното безволие; освободи сърцето ми от страсти и го изпълни със свята любов към Бога и ближния; устрой целия мой вътрешен дом и го направи удобно жилище за Светия Дух. Не ме оставяй, премилосърда Владичице, в моето многоскръбно телесно житие. Унищожи болестите, прогони видимите и невидимите врагове, разруши обсаждащите ме напасти, пропъди страха, идещ от духовете на злобата и човеците, които търсят да ме погубят. Дай ми, щото е потребно и нужно. Изпрати ми бодрост на духа, та обновен, очистен и утешен чрез Тебе, Царице моя пресвета, да прославя Триединия Бог – Отца и Сина и Светия Дух, както и дивната твоя грижа за мене сега и всякога и във вечни векове. Амин.